Plaatsbeschrijving bij start huur te Antwerpen

Sta je op het punt om een pand te huren / verhuren in Antwerpen? Vergeet je plaatsbeschrijving niet.

Het Expertiseburo komt bij jouw pand in Antwerpen langs om een objectieve en gedetailleerde plaatsbeschrijving van de toestand van het verhuurde pand op te stellen. Dit document dient als basis voor de eindcontrole bij einde huur ( schouwing) . Zo kan je heel wat discussies vermijden over huurschade die al dan niet het gevolg is van normale slijtage of schade die door de huurder is veroorzaakt.

Wist je dat een plaatsbeschrijving bij huur verplicht is?

Sinds 2008 is het verplicht om een plaatsbeschrijving uit te voeren wanneer u een pand huurt of verhuurt en dit zowel bij het ingaan als bij het verlaten van het gehuurde pand. De kosten worden door beide partijen gedeeld om de objectiviteit te garanderen. De plaatsbeschrijving moet worden geregistreerd door de eigenaar bij het bevoegde registratiekantoor. Hoe een registratie werkt, vind je terug in onze FAQ of op de website van het FOD.

Wat is het belang van een "degelijke" plaatsbeschrijving?

In het begin van de huur wordt er dikwijls vergeleken met de kostprijs van een plaatsbeschrijving. Zoals in vele sectoren varieert deze afhankelijk van de kwaliteit ervan. Belangrijk voor beide partijen is dat deze plaatsbeschrijving voldoende omstandig en gedetailleerd wordt opgemaakt, want op het einde van de rit heeft u niets aan een initieel goedkopere plaatsbeschrijving met daarin enkel een opsomming van de elementen van het pand als de staat ervan niet omstandig (genoeg) is beschreven. Dit kan tot zware misverstanden, discussies en kosten leiden waar uiteindelijk niemand beter van wordt!

Wanneer wordt een plaatsbeschrijving uitgevoerd?

Dit gebeurt het best vóór de huurder z’n intrek neemt in het pand, zodat het onbewoond kan beschreven worden. In uitzonderlijke gevallen kan dit ook nog uitgevoerd worden tijdens de eerste huurmaand, maar om discussies en misverstanden te vermijden wordt de expertise bij voorkeur gedaan in een onbewoond pand.

Wat staat er in een plaatsbeschrijving?

Een plaatsbeschrijving is een gedetailleerde, omstandige beschrijving van het huurpand in Antwerpen dat je zal betrekken in de staat waarin het zich bevindt op dat moment evenals alle aanwezige elementen in de verschillende ruimtes (toestellen, kasten, sanitair, verlichting, gordijnen, aantal sleutels…) en de reeds aanwezige schade (barsten, deuken, vocht, gebruiksschade…). Het Expertiseburo is gespecialiseerd in het opmaken van dergelijke plaatsbeschrijvingen en kan dit snel en correct uitvoeren.

Hoe gaat het in zijn werk?

De expert komt ter plaatse in Antwerpen en beschrijft het goed in de staat waarin het zich bevindt op het moment van zijn plaatsbezoek in een doorlopende tekst gestoffeerd met foto's. Het aantal sleutels en de meterstanden van de nutsvoorzieningen worden zorgvuldig genoteerd en overgezet indien gewenst. Nadien wordt de ingesproken tekst uitgetypt en verwerkt tot een volledig rapport dewelke naar beide partijen gelijktijdig wordt verstuurd. Vanaf de datum van verzending hebben beide partijen nog 15 dagen de tijd om eventuele opmerkingen op deze plaatsbeschrijving te formuleren. Deze opmerkingen van huurder, verhuurder of beide wordt annex de beschrijving gevoegd zodat op basis van dit volledig dossier op het einde van de huur een schouwing kan gebeuren om de eventuele schade vast te stellen.

Klik hier voor meer informatie over de schouwing bij einde huur.close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x